maanantai 25. marraskuuta 2019

Kuinka rakentaa joulukuusi ?

Ison joulukuusen rakennusprojekti

Naantalin Kylpylän joulusomistus aloitetaan marraskuussa heti isänpäivän jälkeen ja se tehdään useammassa osassa tila kerrallaan. Projekti aloitetaan pääaulan joulukuusesta.

Osat ja tarvikkeet: 

  1. Viisi melko suurta pahvilaatikkoa numerojärjestyksessä. Laatikoissa irralliset alimmaisen rungon kuusenoksat valoineen ja sähköjohtoineen, muuntajia, kuusen keskiosa, latvaosa ja valaistu latvatähti. Ja jotta homma ei olisi liian yksinkertainen, kokoamisohjeita ei laatikossa ollut...
  2. Kuusen metallinen perusrunko (pyramidi), johon kiinnitetään alimmat oksat neljään kerrokseen sekä keski-ja latvaosa, joissa oksat valmiina paikoillaan.
  3. Asennukseen tarvitaan korkeat ja matalat tikkaat, kärryt tavaroiden kuljettamiseen, hanskat, jatkojohtoja, kaksi somistajaa, yksi huoltomies
  4. Koristeluun isot kultaiset glitterpallot, keskikokoiset ja pienet kiiltävät pallot

Vaihe 1: 

kuusen runko sijoitetaan paikkaan huomioiden tilan muut kalusteet, kuusen ympärillä tulee olla riittävästi tilaa ja kulkureittien tulee olla esteettömiä. Kuusi on korkeudeltaan 5 metriä, joten sijoituspaikan suhteen pitää ottaa huomioon myös huonekorkeus. Valmis kuusi painaa kymmeniä kiloja, koottuna sitä ei siis enää voi siirtää. Työn aikana tulee huolehtia, että kulkureitit pysyvät vapaina eikä niitä tukita tikkailla eikä pahvilaatikoilla. 

Kuusen metallinen runko ja oksia valoineen

Vaihe 2: 

Kuusen rungon oksat kiinnitetään yksitellen runkoon. Jokaisessa oksassa on pienet ledvalot, johdot kootaan yhteen rungon sisäpuolelle ja yhdistetään muuntajaan. Kun yksi muuntaja on täynnä, valot testataan. Työvaihe sujuu parhaiten kahdestaan, toinen kiinnittää ja muotoilee oksat, toinen järjestelee ja kiinnittää johdot. 

Kuusen oksat ja sähköjohdot rungossa

Vaihe 3: 

Kun runkoon on asennettu kaikki oksat johtoineen, rungon päälle lisätään keskiosa. Latvaan lisätään tähti valmiiksi ja tämä nostetaan koko komeuden päälle. Johdot vedetään rungon sisälle ja tarkistetaan vielä kerran että kaikki valot toimivat. Tämä työvaihe vaatii kolmea henkilöä, yksi kiipeää tikkaille, toinen nostaa kuusen osat hänelle ja yksi pitää kiinni tikkaista. Lopuksi tarkistetaan että osat ovat suorassa. 

Vaihe 4: 

Valmis kuusi koristellaan kultaisilla eri kokoisilla kuusenpalloilla, pallot sijoitetaan tasaisesti kuusen oksille, sijoittelua pitää tarkistella välillä pienen välimatkan päästä. Isot pallot kiinnitetään ensin, pienemmillä palloilla täydennetään tyhjiä kohtia. Yläoksiin ei yllä ilman tikkaita, joten jälleen kyseessä kahden henkilön tiimityö "kiinnitä ja pidä kiinni"-periaatteella. 

Kuusi paikoillaan koottuna ja valaistuna koristeita vailla
Valmis !
Kuusen ja aulan koristeet

Yhteenveto:

Alusta loppuun aikaa kului yhteensä noin 8 tuntia. Tämä aika pitää sisällään varastosta noudon (kuusi oli varastoituna erillisrakennuksen varastoon, josta ne haettiin autolla), koristeiden hankinnan (osa löytyi varastosta, osa hankittiin uutena), rungon rakennuksen ja johtojen yhdistämisen sekä koristelun, loppusiivouksen ja tyhjien laatikoiden varastoinnin. 

Ja sama homma käänteisessä järjestyksessä onkin sitten edessä loppiaisen jälkeen...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti