torstai 23. huhtikuuta 2020

Pop Up-kaupan mallinnus Sketchupilla

Mitkä on tunnelmat?

Hikeä, kyyneleitä, turhautumista, toistoja, epäonnistumisia, vahinkoja, sattumanvaraisia onnistumisia, yrityksiä yrityksen jälkeen... lopputulema omasta mielestä kuitenkin ihan OK ensimmäiseksi mallinnukseksi ikinä. Aikaa tähän meni tunteja, en enää laskenut kuinka monta, mutta monta ! Google-haulla löysin ihan käteviä neuvoja, YouTube-videoista samoin. Ohjekirjasta selailin jotain kikkoja. Huomasin jossain vaiheessa, että puhuin myös koko ajan ääneen... Liekö höpöttäminen auttanut kun sain puserrettua edes tämän näköisen suunnitelman kasaan. 

Tunnelmat tällä hetkellä helpottuneet, mutta likimainkaan valmis ohjelman käyttäjä en ole vielä aikoihin. Olisi ehkä pitänyt aloittaa harjoittelu jollain helpommalla mallinnuksella...
Etänä opiskeltuna tämä oli haasteellista, näytön jaon seuraaminen ja oman pohjan tekeminen samanaikaisesti ei onnistu. 

Hempeä Pop Up Horninkadun kiinteistössä

Tämä mallinnus on Hempeä-yrityksen kuvitteellinen Pop Up-kauppa, jonka pohjana on Horninkadun kiinteistön pohjapiirros. Hempeä valmistaa Suomessa ekologisesta hampusta luotuja tekstiilejä makuuhuoneeseen, keittiöön, kylpyhuoneeseen ja lastenhuoneeseen. 

Valmiissa mallinnuksessa mittasuhteet on oikeat (huonekorkeus, ovien korkeus ja leveys), kalusteet koostuvat kolmen myyntipöydän ryhmästä, kahdesta matalasta hyllystä ja pitkälle seinälle sijoitetuista kuudesta korkeasta hyllystä. Lattiamateriaaliksi valittu puu, seinät on valkoiset, kahdelle seinälle sijoitettu Hempeä-logo tarrana ja kahdella seinällä isot ALE-taulut. Kalusteet Ikean mallistoa ja ne on ladattu 3D-kaupasta. Mittailin myös kalusteiden välin, jotta pop up-myymälän kulkureitit pysyvät riittävän leveinä, väh. 1 metri. Sisäovien kummallakin puolella kulmissa avohyllyt. Oviin asennettu verhot estämään näkyvyys varastotilan puolelle. Myymälätilassa on myös viherkasveja.


Hempeä Pop Up 1

Hempeä Pop Up 2
Tämä postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

My God...Sketchup

Sketchup 

Olin henkisesti varautunut tänä keväänä keskittymään sisällöntuottamiseen ja kuvausjärjestelyihin. Kuvausjärjestelyiden yhteydessä jo LightRoom sai hikipisarat nousemaan otsalle, mutta parin päivän treenaamisen jälkeen, homma alkoi luistaa ja kuvan käsittely sujuu jo ihan mallikkaasti. Luulin olevani LightRoomin kanssa epämukavuusalueella, kunnes opintoihin ui yllättäen SketchUp...

Lataus koneelle

Latauksen kanssa oli pieniä ongelmia, mutta Teamsin kautta etänä saatujen ohjeiden pohjalta ja useamman yrityksen jälkeen sain lopulta ladattua oikean Pro - ilmaisversion koneelle. Itselläni käytössä Windows-alusta.

Materiaalit

Sketchup on itselleni täysin vieras ja termistön haltuunotto ja ohjelmiston komennot tulee viemään aikaa. Käsikirja on laaja ja kun itse en ole kyseistä ohjelmaa käyttänyt, tulee tämän kanssa vietettyä tunti jos toinenkin, ellei jopa päiviä. Olen käynyt käsikirjaa sivu sivulta läpi ja hikipisaroita tihkuu otsalle entistä enemmän. Käsikirja antaa todella yksityskohtaiset ohjeet, mutta luulisin että käytännön harjoittelulla ja etäohjauksella pääsee parempiin tuloksiin. Henkilökohtaisesti kolmiuloitteisuus tuntuu hankalalta, olen tehnyt mm. keittiösuunnitelmia, joissa kalusteet tsuunnitellaan ensin pohjapiirrokseen ja vasta sen jälkeen ohjelma antaa mahdollisuuden tutkia suunnitelmaa 3D-mallinnuksella.

Tutustun vielä syvemmin myös Sketchup-akatemian materiaaliin, joka on siis luojan kiitos suomeksi.

YouTube-videoita aiheesta on runsaasti, haasteena se että useimmat on englanniksi:






Pelon sekaisin tuntein kohti ensimmäistä teoriapäivää...


maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kuvausjärjestelyt: Lightroom

Lightroom

Lightroom on Adoben ohjelma, jota käytetään raakakuvien käsittelyyn. Kuvia voidaan rajata, värejä ja valotusta voidaan säätää ja elävöittää. Kuvat voidaan tallentaa eri kokoisina käyttötarkoituksen mukaan. Lightroom mahdollistaa useiden kuvien käsittelyn samanaikaisesti. JPG-kuvia on mahdollista muokata Lighroomilla, mutta ehkä rajoitetummin kuin järjestelmäkameralla otettua raakakuvaa.

Photo Shop on ominaisuuksiltaan osin samanlainen kuin Lighroom, mutta photoshoppausta käytetään ennemmin kuvien manipulointiin. 

Kuvien tuonti Lightroomiin

Valitse Library -> Import
Valitse lähde: muistikortti, koneen tiedostot, kameran tieodostot tms.
Valitse Uncheck All
Valitse kuva / kuvat -> Import -> Library Filter

Kuvat on tärkeää merkitä avainsanoilla: avainsanojen käyttö nopeuttaa sisällöntuottamista. Kun kuvia on paljon, avainsanoilla löydät tietyn aihealueen kuvat helpommin kirjastosta. 

Huomio: raakakuvat vievät koneelta merkittävästi levytilaa, joten on järkevää käyttää tallennukseen ulkoista kovalevyä. 

Lightroom Sanastoa

  • METADATA: kuvan taustatietoja, jotka kulkevat kuvan mukana. Tiedoista käy ilmi kuvaaja, mitä kameraa ja linssiä on käytetty. Kuvaan voi myös merkitä kenellä on kuvan tekijänoikeudet (copyright)
  • CUSTOM FILTER: kuvat voi merkata tähdellä 1-5 kuvan laadun merkiksi ✰✰✰✰✰
  • LENS CORRECTIONS: linssin vaihto
  • HISTOGRAM -> BASIC: kuvan käsittelyn perustoiminnot kuten valot, varjot, musta, valkoinen, korostukset, yleisvalotus
    Kamerakoulu: Histogrammin käyttäminen Lightroomissa
    Kamerakoulu: Histogram aloittelijalle
  • WB - white balance | valkotasapaino: auto, käsinsäädetty, päivänvalo, pilvinen, hehkulamppu, loisteputki, varjo, salamavalo. 
  • Kuvan lämpöä säädellään TEMP-asetuksessa, värisävyä TINT-asetuksella (vihreä-punainen). 
  • TEXTURE: kuvan kohteen rakenne (karkea-pehmeä)
  • CROP: kuvan rajaus noudattaen kolmanneksen sääntöä. Kuvia voidaan rajata eri kuvasuhteisiin, munalukon käyttö säilyttää kuvan mittasuhteen. 
  • TRANSFORM -> GUIDED: 4 apulinjaa kuvan perspektiivin suoristamiseen. Huomio että kuvaan ei tule vääristymiä. 
  • HSL -> COLOR: kuvan värien hallintaa yksitellen. Kuvassa voidaan säätää saturaatio (värikylläisyys), luminance (valon määrä) ja hue (sävy). Musta-valokuvan tekeminen onnistuu parhaiten HSL-paneelissa B&W-painikkeella.

Kaksi kuvaa

Kuva 1: Honor 8x AI Camera
Kuva 2: käsitelty Light Roomilla Instagram-postaukseen

Kuva 3: Histogram ennen ja jälkeen

Suomenkielisiä Youtube-videoita aiheesta:




Kuvien tallennus Lightroomista käsittelyn jälkeen

Lightroom-käsittelyn jälkeen kuvia voi tallentaa haluttuun kansioon yksitellen tai massana. Kuvan taustatietoja voi muokata ennen tallennusta. Voit nimetä kuvan uudelleen, valita tallennusmuodon, kuvan koon (pixelit ja resoluutio)