tiistai 10. maaliskuuta 2020

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...pohdintaa HS:n artikkelin pohjalta

Mitä onkaan kuvan taustalla?

Kertooko kuva enemmän kuin ensi katselulla luulisi?

Somen kuvavirrassa törmää päivittäin satoihin kuviin. Kuvavirta on loputon ja hyvä kuva pysäyttää ja saa katsojan tutkimaan sisältöä tarkemmin. Kuvalla pystyy välittämään tunnetiloja, informaatiota ja ennen kaikkea kuvalla voi myös herättää keskustelua. Tämän postauksen pohjana on HS:n kulttuuritoimituksen artikkeli "Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen..."

Mitä kuvalla halutaan viestiä?

Ongelmalliseksi muodostuu nykyajan tehokkaat kuvan muokkausohjelmat ja usein katsoja havahtuukin siihen että onko tämä kuva aito ja todenmukainen? Halutaanko kuvalla viestiä jotain ihan muuta? Onko kuva lavastettu? Antaako kuva väärää informaatiota tai saako kuva katsojan tekemään omia tulkintoja? Halutaanko kuvalla herättää negatiivisia reaktioita? Yksittäinen kuva irrotettuna kontekstista voi viestiä täysin päinvastaista kuin mitä alunperin on tarkoitettu. 

Muokkaus

Kuvien rajauksella, taustan blurraamisella tai kameran suuntaamisella kuvasta voidaan rajata häiritseviä tekijöitä ja kohdistaa katsojan huomion haluttuun kohtaan. Filttereitä käyttämällä värimaailmaa ja tunnelmaa pystyy muokaamaan mielin määrin. Se, että kuvan yhteydessä mainitaan "no filter" ei aina välttämättä pidä täysin paikkansa. 

Esim. sisustuskuvia otettaessa ympärillä saattaa vallita täysi kaaos, mutta ovelasti rajattuna sumealla taustalla kuva näyttää täysin erilaiselta. Tällaisessa kuvassa kuvaaja hallinnoi itse, mitä hän haluaa katsojalle paljastaa. Katsoja ei myöskään tiedä mitä on kuvaajan selän takana.

Kuva ja tarve

Somessa on alustoja, joissa kuvilla on valtava merkitys myös markkinoinnissa ja vaikuttamisessa, väheksymättä viihteellistä arvoa. Kuvavirtaa selaillessa tapahtuu usein se, että alitajunta on napannut vaikutteita, vaikka katsoja ei sitä tiedostakaan. Kuinka monta kertaa olet kaupassa ostanut tuotteen, joka on hetken viipynyt verkkokalvoillasi ja herättänyt sinussa tarpeen? 

Missä menee raja?

Kuinka monta versiota olet nähnyt avokadopastasta tai uunifetasta? Kuinka monta narsissin kuvaa julkaistaan kevätsesongin aikana? Auringon nousut ja laskut, pilvet ja lentokoneen siipi? Trendien näkyvyys somessa on ääntäkin nopeampaa ja joskus tietyn trendin kuvavirta saavuttaa rajan, jonka jälkeen kuvatulva alkaa kääntymään itseään vastaan ja saa katsojan ärsyyntymään. Tähän kategoriaan laskettakoon mm. tonttuovet...Kannattaako aina seurata valtavirtaa vai olisiko pointti siinä että, kuvaaja onkin luova, ennalta-arvaamaton ja omaperäinen?

Eli...

Lopputulema on että kuvavirrassa kahlatessa on hyvä olla avoimin mielin ja aina vähän kriittinen. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta joskus kuvakaan ei kerro koko totuutta. 


Sama buffetpöydän somiste, neljä eri kuvakulmaa
Sama kohde, neljä kuvakulmaa










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti