maanantai 24. helmikuuta 2020

Some Analytiikkaa

Analytiikkaa Facebookissa ja Instagramissa

Näyttökerrat, sitoutumiset, kattavuus...

Sekä Facebookin että Instagramin yritystileillä on mahdollista saada kattava tietopaketti julkaisun analytiikasta, joka antaa oleellista tietoa julkaisun menestymisestä somen julkaisuvirrassa. Analytiikkaa tutkimalla on helpompi luoda sisällöstä seuraajia kiinnostavaa ja selvittää minkäläinen ja milloin julkaistu sisältö toimii parhaiten.

Facebook

  • Näyttökerrat: kuinka moni henkilö on käynyt sivuillasi ja tutkinut sisältöä
  • Esikatselut: ne näyttökerrat, jolloin henkilö on nähnyt sivun esikatselussa, mutta ei ole käynyt profiilissa
  • Tykkääjät: sivusta tykännneiden henkilöiden määrä
  • Tykkäykset: statistiikka nettotykkäyksistä, joka pitää sisällään ei-maksetut ja maksetut tykkäykset ja tykkäysten peruutukset. Antaa myös tietoa tykkäysten lähteestä, kuten sivu, haku, uutiset tai mainos
  • Kattavuus: tämä luku kertoo, kuinka monta henkilöä on nähnyt sivuusi liittyvää sisältöä. Julkaisun kattavuus näyttää kuinka moni on nähnyt sivujen julkaisun
  • Sitoutumiset: henkilöiden tykkäykset, kommentit ja jaot yhteensä. Sitoutuneisuus on tärkein seurattava analytiikassa; mitä korkeampi tämä on on, sitä laajemmalle sivujen sisältö näkyy. 
  • Julkaisuajankohta: näyttää parhaimman ajankohdan julkaisemiselle eli koska yleisösi on paikalla
  • Julkaisutyypit: kuvat, videot, linkit, tekstit, tapahtumat.
  • Ihmiset: fanit, seuraajat, tavoitetut ja sitoutetut henkilöt ja niiden sukupuoli, ikä, asuinpaikkakunta / maa ja kieli. Antaa olleellista tietoa kohderyhmästä ja mm. siitä millä kielellä julkaisu kannattaa tehdä.  
  • Seurattavat sivut: seuraa kilpailijoidesi julkaisuja ja niiden sitoutumisia vertailukohtana omille julkaisuille

Instagram

  • Julkaisun kävijätiedot: tykkäykset, kommentit, jaot, tallennetut julkaisut
  • Tavoitetut tilit / kattavuus: lukumäärä kuinka monta kertaa julkaisu on nähty uniikeilla tileillä, ilmoittaa myös prosenttiluvun kuinka moni tavoitetuista ei seuraa sivuasi
  • Näyttökerrat: suurpiirteinen luku siitä kuinka monta kertaa julkaisu on näkynyt feedissä. Luku kasvaa vaikka katsoja ohittaa julkaisun reagoimatta. Näyttökertojen määrä on aina suurempi kuin tavoitettavuus. Näyttökertojen alta saa myös tiedon lähteestä kuten aloitussivu, avainsanat, muu. 
  • Sitoutuminen: niiden tilien määrä, jotka ovat kommentoineet, tykänneet tai tallentaneet julkaisusi. 
  • Sitoutumisaste: kertoo sitoutuneiden määrän seuraajista. Voidaan laskea jakamalla julkaisun sitoutuneisuus seuraajien määrällä. (esim. 249 / 2361= 0,11 ) Helpottaa sisällön optimointia. 
  • Seuraajien lukumäärä: seuraajien määrän lisääntyminen tai vähentyminen, voimakkaat muutokset suuntaan tai toiseen antaa kuvaa sitä, onko jokin tietty toiminta aiheuttanut muutoksen
  • Toiminnot: kuinka monta kertaa julkaisun näkeminen on johtanut sivustoklikkaukseen, vierailuun profiilissa tai reittiohjeisiin.
  • Avainsanat: suositut #hashtagit, jotka sopivat sisältöön, kiinnostavat seuraajia ja nostavat seuraajien määrää. 
Mielenkiintoisia artikkeleita analytiikasta ja julkaisuista: 

maanantai 10. helmikuuta 2020

Store Layout

Layout eli pohjapiirros

Mitä tarkoitetaan myymälän layoutilla?

Myymälän fyysinen tai digitaalinen pohjapiirros on tilankäytön suunnitelma, jolla vaikutetaan asiakkaan ostokäyttäytymiseen ja kokemukseen myymälätilassa ja yrityksen liikevaihtoon. 

Myymälä Layout koostuu kahdesta osatekijästä: 
  • Myymälädesign: kalusteet ja niiden sijoittelu, tilavat kulkureitit, tuotteet, tuotteiden esillepanot, valaistus, somisteet, värimaailma ja myymälän printtiviestintä.
  • Asiakaskierto: Käyttäytymismalli, jonka mukaan asiakas kiertää myymälässä ja tekee ostopäätöksiä. 

Pohjapiirrosesimerkkejä

  1. Force-Bath Store: myymäläkalusteet ja osastot on sijoitettu niin, että asiakas ohjataan ennaltamääriteltyä reittiä koko myymälän läpi: Ikea, XXL ja Tiger ovat mainioita esimerkkejä tämän pohjapiirroksen myymälöistä. Jokaisella käytävällä on maksimoitu tuotteiden määrä ja tutkimukset osoittavat, että tällä layoutilla on myyntiä merkittävästi kasvattava vaikutus. Riski tässä mallissa on se, että asiakas, jolla on jo ennakkoon tehty ostopäätös tietystä tuotteesta, ärsyyntyy pitkästä reitistä ja päätyy kulkemaan myymälän läpi kiirehtien tekemättä heräteostoksia.
  2. Grid Store: tunnettu ja helposti toistettavissa oleva pohjapiirros, joka on käytössä useimmissa isoissa myymäläketjuissa (Honghong, Biltema), rautakaupoissa (Bauhaus, Starkki) ja kosmetiikkamyymälöissä (Kicks). Asiakkaan on helppo liikkua myymälässä osastolta toiselle tilavilla käytävillä ja ostoksien tekeminen on helppoa. Yritykselle tämä malli mahdollistaa tehokkaasti varaston seurannan ja liiketilassa voidaan käyttää standardisoituja myymäläkalusteita. Grid-mallissa kääntöpuolena on, että liiketila saattaa olla tylsä ja steriili, toisaalta sama pohjaa voidaan kopioida ketjun eri myymälöissä.
  3. Loop / Racetrack Store: liiketila on suunniteltu niin että keskellä myymälää kulkee selkeä ja tilava pääkäytävä, joka alkaa sisäänkäynniltä kiertäen liikkeen silmukan lailla päättyen kassapisteelle. Eri osastot ovat sijoiteltuna reitin varrelle. Silmukka voidaan merkitä tietyllä lattiamateriaalilla tai värillä, jotta asiakkaan on helpompi seurata reittiä. Oleellista on että osastot ovat merkitty selkeästi ja esillepanot, värimaailma ja valaistus ovat houkuttelevia ja kiinnostavia, jotta asiakas poikkeaa pääreitiltä. Tätä mallia suositellaan liikkeille, joiden myymäläpinta-ala on enemmän kuin 5000 neliömetriä. Esimerkkeinä loop-myymälöistä isot vähittäismyymälät kuten Prisma ja K-Citymarketit.
  4. Boutique Store: tyypillinen ja eniten käytetty malli shop in shop-liiketilasta, jossa tuotteet on esillä esim. kategorian tai brändin mukaan. Osastot ovat eroteltuja seinillä ja myymäläkalusteilla. Tämä free flow-malli on useimmiten käytössä tavarataloissa (Stockmann, Wiklund), vaateputiikeissa (Promenade Boutique, Halonen) ja  gourmetmyymälöissä (Stockmann Herkku, Alko). Boutique Store Layout-mallissa tilankäyttö ei ole välttämättä tehokasta ja asiakas joutuu kiertelemään kauan liikkeessä etsiessään tuotteita. Asiakasviestinnän kuten opasteiden ja brändien mainosmateriaalien käytöllä eri osastojen näkyvyyttä voidaan lisätä. Focus-pisteet tuovat tuotteita paremmin esille. Kuumien ja kylmien pisteiden tuotteita vaihtamalla myyntiä voidaan lisätä. Näyteikkunaesillepanot ovat tärkeässä osassa, näillä kerrotaan asiakkaalle liikkeen valikoimasta ja hintatasosta sekä houkutellaan asiakas sisään liikeeseen ostoksille. 
Vuoden 2019 vähittäiskaupan design-trendejä olivat uuden ja vanhan yhdistäminen, viherkasvit myymälätilassa ja rohkea värien käyttö. Hyviä pointteja, eikä mikään estä niitä tänäkään vuonna käyttämästä. 


Käyttökelpoisia ideoita myynnin tehostamiseen ja päivittäiseen työskentelyyn visualistina näet tästä videosta: 



Alennusmyynti myymälässä

Alennusmyynti alkaa

Alennusmyynti ja viestintä

Talvikauden alennusmyynnit alkoivat myymälässä heti joulun jälkeen. Alennusmyynnissä on naisten talvimallistot sekä pieni erä miesten vaatteita. Tuotteiden alennusprosentit ovat -30% - -50%. Hintalappuista vedetään tussilla yli alkuperäinen hinta ja esillepanohyllyt merkataan ALE-kyltein. 

Alennustuotteet ovat esillä brändettäin värimaailma huomioiden sillä aletuotteen esillepanon on oltava siisti, selkeä, virikkeellinen ja visuaalisesti houkutteleva. AIDA-periaate pätee myös alennusmyyntituotteiden esillepanoissa.

Uutuudet ovat esillä myymälän etuosassa, aletuotteet ovat yleensä sijoitettuna myymälän takaosaan: näin ollen alennusmyyntikylttien järkevä, siisti ja huomiota herättävä sijoittelu on ensi arvoisen tärkeää myynnin ja varastokierron tehostamiseksi.  

Myymäläviestinnän lisäksi alennusmyyntikampanja on näkyvissä Naantali Span Facebook-sivuilla, jossa julkaisu tavoitti 3397 henkilöä. 

Kyltit

Kyltit ovat mattalaminoituja ja aiempi toimintapa on ollut kiinnittää kyltti teipillä myymäläkalusteen sivuseinään. Tämä tapa ei ole kovin siistin näköinen, kyltit ovat usein eri korkeudella ja teipit vahingoittavat kyltin ja kalusteen pintaa, mitä useammin kylttejä käyttää. Kylttien siirtäminen ja poistaminen on aikaa vievää.

Kyltti myymäläkalusteessa
Alennuskyltti myymäläkalusteeseen teipattuna

Kylttien asettelu

Varastosta löytyi puiset telineet, johon erikokoiset laminoidut kyltit on helppo asettaa kapeaan hahloon. Alennuskylttejä on A6-, A5- ja A4-kokoisena. Myymäläkalusteiden hyllyjen korkeutta säätämällä erikokoiset kyltit on helppo sijoittaa ilmavasti esillepanohyllyille tuotteiden viereen. Kyltin FACE on suoraan kohti asiakasta ja ainakin yksi kyltti on asiakkaan silmänkorkeudella. 

Alennusmyynnit miesten osastolla
Holebrook Sweden Alennusmyynti Miehet
Naisten malliston alennusmyynnit
Holebrook Sweden Alennusmyynti Naiset

Tehokeinot

Telineessä olevaa kylttiä on helppo siirtää myös syvyyssuunnassa huomioiden myymäläkalusteen kohdevalaistus. Spottivalo tehostaa ale-viestintää, kun valo on suunnattu suoraan aleprosenttiin. 

Alekyltit myymäläkalusteessa ennen ja jälkeen
Alekylttien sijoittelu ennen ja valaistus huomioiden telineessä
Telineissä olevat kyltit on nopea vaihtaa aleprosentin muuttuessa. Kyltit on helposti poistettavissa, kun aletuotteet on myyty loppuun. Puisia kylttitelineitä voidaan käyttää myös muussa tuoteviestinnässä kuten brändien mainos- ja markkinointimateriaaleissa.

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.