Graafisen näytön sisältö
Asiakasneuvottelu
Graafisen työn ensimmäinen vaihe on asiakashankinta. Valmistele yhteydenotto ja sovi asiakastapaaminen. Dokumentoi neuvottelu, jotta voit jälkeenpäin tarkistaa mitä on sovittu.
Toimeksianto sisältää asiakkaan tarpeet ja odotukset ja aikataulun suunnittelun. Aikataulun suunnittelussa tulee ottaa huomioon neuvottelut, tiedonhankinta, luonnostelu, varsinainen suunnittelu ja graafinen työ, väliversiot, tarjouspyynnöt painotalolta ja tarjouksen asiakkaalle sekä deadlinen. Aikataulu vaikuttaa hinnoitteluun, joten hyvä suunnitelma on erittäin tärkeä.
Suunnittelu
Opiskelija hankkii monipuolisesti tietoa vertailemalla (benchmarking), tutustumalla yrityksen graafiseen ilmeeseen (graafinen ohjeistus), tutkimalla saatavilla olevat ja kustannustehokkaat materiaalivaihtoehdot ja graafisen suunnittelun trendit (google, pinterest) Tiedonhankinnasta tehdään johtopäätökset ja analyysit.
Tarkoitus on tuottaa korkeatasoisia ideoita ja runsaasti käsintehtyjä luonnoksia ja hahmotelmia. Vaihtoehtoiset luonnokset toimivat työkaluna neuvotteluissa ja johtavat parhaaseen lopputulokseen. Luonnokset analysoidaan ja plussat ja miinukset kirjataan ylös varsinaista Illustrator-työskentelyä varten. Havainnekuvat ovat valokuvia kohteesta, jonne työ on sijoitettuna käyttöympäristöönsä. Tämä helpottaa hahmottamista ja esim. koon, värien ja materiaalien valintaa. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon kestävä kehitys (jatkokäyttö, kierrätys) graafisen työn toimivuus sekä tekijänoikeudet (älä koskaan kopioi!)
Valmistaminen ja luovuttaminen
Graafinen suunnittelu tehdään Adobe Illustrator-ohjelmalla. Suunnittele sellaista minkä voit ja osaat varmuudella toteuttaa. Suunnittelu aloitetaan valitsemalla painovalmis tai julkaisuvalmis tiedosto. Näistä termeistä ja työvaiheista löytyy lisää aiemmasta Graafinen Suunnittelu Part 1- blogipostauksesta.
- väriavaruus
- koko (googleta koot, näitä ei tarvitse muistaa ulkoa)
- bleed (vain painovalmis)
Kun työn versio valmistuu:
- tallennusmuoto (muista aina tallentaa ai.-tiedosto, jotta työtä voi muokata myöhemmin)
- tiedoston nimeäminen
- tiedoston kansiorakenne
- type - create outline: teksti muuttuu vektoriksi/kuvaksi, se säilyttää mittasuhteet ja fontit. Kun teksti on muutettu vektoriksi, sitä ei voi muokata.
Valmiin työn viimeistelyssä tulee muistaa myös linjaukset, marginaalit ja eri komponenttien välimatkat (align)
Näytön kooste
Näytössä arvioidaan sekä blogipostaukset että planssi.
Planssi on suunnitelmaa kuvaava työn esittely julistemuodossa, joka liimataan kapalevylle. Planssi voi olla vaaka- tai pystysuoraan, mitat 1000m X 700mm tai 700mm X 1000mm.
Planssissa tulee näkyä:
- otsikko
- lyhyt myyntipuhe / idea, perustelu
- kaikki graafiset työt oikeassa koossa ja mittakaavassa
- värimääritykset (CMYK, RGB, #HEX-väriarvo)
- typografiamääritykset kaikista käytetyistä fonteista (fontin nimi, isoit kirjaimet, pienet kirjaimet, numerot, välimerkit)
Työn luovutus asiakkaalle ja asiakkaan palaute
Ennen kuin työ luovutetaan asiakkaalle, tiedoston tallennusmuoto tulee optimoida ja nimetä käyttötarkoituksen mukaan. Painovalmiit tallennetaan .pdf-muotoon, julkaisuvalmiit .jpg tai .png-muotoon.
Tiedoston nimessä tulee näkyä seuraavat:
- asiakkaan nimi
- tuote
- koko
- (bleed)
- käytä alaviivaa sanojen välissä!
Esimerkki: promenade_boutique_alennusmyynti_juliste_A4_W210_H97_bleed3mm
Tallennusmuoto käyttötarkoituksen mukaan: .pdf | .jpg | .png
Jos tiedoston kokoa on tarvetta muuttaa esim. latausnopeuden lisäämiseksi, käytä Tiny Png -sovellusta koon optimoimiseksi. WeTransfer - palvelua voi käyttää isojen painovalmiiden tiedostojen pakkaamiseen ja siirtoon.
Kirjaa aina asiakkaan palaute tulevia projekteja silmällä pitäen.