perjantai 20. maaliskuuta 2020

Kuvausjärjestelyt: lisää termejä

Valokuvauksen termejä


WB - white balance ja valon lämpötila

Valkotasapaino (white balance) ilmoitetaan kamerassa värilämpötilana, jonka arvona on kelvin. Valkotasapaino vaikuttaa vahvasti miten värit toistuvat kuvassa. Eri valolähteiden valo on eri väristä. Tästä syystä kerrot valkotasapainon avulla kameralle millaisessa valaistuksessa olet kuvaamassa ja tämän perusteella kamera osaa näyttää kohteen värit oikein. (lähde: kamerakoulu.fi)


Kelvin

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Värilämpötila vaihtelee punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). Yksinkertaistettuna valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä. (lähde: ledstore.fi)

Erilaiset ikonit ja Kelvin-luvut


  1. Auto White Balance, eli AWB – tässä asetuksessa kamera pyrkii automaattisesti valitsemaan tilanteeseen sopivan valkotasapainon. Kamerasta riippuen tämä lukema tulee olemaan 2000 ja 10 000 kelviniä väliltä.
  2. Päivänvalo – kyseinen ikoni vastaa 5000 – 5500 kelviniä, joka sopii täyteen auringonpaisteeseen.
  3. Varjo – varjoisassa kohdassa otetut kuvat saattavat helposti jäädä liian kylmiksi. Tätä asetusta käyttämällä varmistat, että värit näyttävät varjoisassa kohdassa luonnollisilta. Kelvin on kamerasta riippuen 7000 – 7500 väliltä.
  4. Pilvinen – kun pilvet peittävät taivasta läpi tuleva valo on hyvin neutraalia, jolloin meidän ei tarvitse merkittävästi kompensoida kuvan värejä. Kelvinit ovat 6000 ja 6500 välillä tämän asetuksen kanssa.
  5. Hehkulamppu – sopiva asetus tavallisten hehkulamppujen alla kuvaamiseen. Kelvinit ovat 2800 ja 3200 välillä tämän asetuksen kanssa.
  6. Loisteputkivalo – loisteputkia on monenlaisia, eikä niiden valon tyypistä voi aina varmasti sanoa. Loisteputken valossa saattaa olla paljon vihreää, jota kamera kompensoi lisäämällä kuvaan magentaa. Kyseinen ikoni vastaa 3400 – 3800 kelviniä. Tämä asetus saattaa toimia myös kellertäville katuvaloille.
  7. Salama – salaman valo pyrkii useimmiten imitoimaan päivänvaloa, josta syystä tämä asetus vastaa kelvin arvoltaan päivänvaloa, eli 5000 – 5500 kelviniä. Kamera saattaa itse valita tämän asetuksen, kun se huomaa että salamaa käytetään.
    (lähde: kamerakoulu.fi)
Honor 8X WB-valikko

Diffuusorikalvot ja paperit

Valkoinen kalvo tai paperi jolla hajautetaan valoa, jotta häikäisy ja ankarat varjot vähenee. Kun valo on hajautettu, näyttää siltä että varjolla ei ole reunaa tai sen reuna on erittäin pehmeä. Kalvo tai paperi asennetaan kehyksiin ja sijoitetaan valon ja kohteen väliin. 

Reflektori

Heijastin, jolla saa kevennettyä tulevan valon määrää tai kauniisti pehmennettyä esim. ihon sävyä. Väreinä mm. valkoinen, hopea, kulta, musta ja läpikuultava. Reflektorina voi käyttää kokoontaitettavia ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja heijastimia tai sen voi myös tehdä kotistudioon itse. Ohjeet täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti