perjantai 22. tammikuuta 2021
maanantai 11. tammikuuta 2021
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta: yritystoiminnan merkitys yhteiskunnassa
Yritystoiminnan merkitys yhteiskunnassa
Tehtävä 1.1
1. Mitkä perustekijät liittyvät kaikkeen yritystoimintaan? Tarpeet, kysyntä, kilpailu, voitto, riski ja jatkuvuus
2. Miten yritystoiminta on kehittynyt aikojen kuluessa? Alkuvaiheessa yritykset ovat keskittyneet tuotteiden valmistukseen ja myyntiin, nykyään suurin osa pienyrityksistä keskittyy palveluiden markkinointiin ja myyntiin.
3. Millainen on yritystoiminnan merkitys?
a) Yhteiskunnalle Kun julkinen sektori karsii työtehtäviä, yksityiset yritykset työllistävät suuren osan suomalaisia. Kilpailu lisää paineita, mikä on tehokkain tapa kehittää organisaatiota ja tuottavuutta. Yritysten ja niiden työntekijöiden maksamat verotulot kattavat suurimman osan julkisen sektorin rahoituksesta. Yritysten välinen kilpailu pakottaa yritykset jatkuvaan tuotteiden ja toiminnan kehitykseen.
b) Kuluttajalle Yritykset tuottavat tuotteita ja palveluita kuluttajille. Yritysten välinen kilpailu antaa kuluttajalle mahdollisuuden valita itselleen paras tuote tai palvelu. Kuluttaja vaikuttaa ostopäätöksellään yritysten toimintaan.
c) Yrittäjälle Yritystoiminta on elämäntapa, joka antaa yrittäjälle toimentulon ja työtä. Yrittäjyys voi tarjota haastavamman tavan ja mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista ja luovuutta.
Tehtävä 1.2
1. Mitä on yrittäjyys? Yrittäjyys on tahtoa ja halua luoda uutta, ottaa vastuuta, kehittää toimintaa ja tehdä tulosta.
2. Miten yrittäjyyttä voidaan edistää? Lisäämällä tietoisuutta ja muuttamalla asenteita yritystoimintaa kohtaan.
3. Mitä tarkoitetaan ulkoisella ja sisäisellä yrittäjyydellä? Ulkoinen yrittäjyys: toimintaa itsenäisesti omistavana yrittäjänä Sisäinen yrittäjyys: yrittäjämäistä toimintaa työsuhteessa
4. Millaista on yrittäjyys Suomessa yleisesti tällä hetkellä? Suurin osa yrityksistä on pienyrityksiä, joille maantieteellinen sijainti asettaa haasteita. Moni olemassa olevista yrityksistä on sukupolven vaihdoksen edessä tai pahimmillaan elinvoimaisen yrityksen toiminta lakkaa jatkajan puuttuessa. Covid19-pandemia ja lukuisat rajoitustoimet estävät normaalin yritystoiminnan ja tulojen hankinta on äärettömän haasteellista asiakkaiden puuttuessa.
Entä tämän hetkinen yrityksien tilanne omalla alalla sekä millaisia tulevaisuuden näkymiä oman alan yrittäjyyteen liittyy? Matkailuala on tällä hetkellä suurimmassa kriisissä kuin koskaan. Ulkomaan matkailua ei ole, kotimaan matkailu on äärettömän varovaista ja Covid19-rajoitukset tulevat vaikuttamaan pitkään yritysten toimintaan. Liikevaihto on pientä, henkilöstöä joudutaan lomauttamaan ja palvelutarjontaa rajoittamaan. Pandemia on pakottanut pohtimaan uusia tapoja palveluiden ja tuotteiden tarjontaan ja yritysten kulurakennetta joudutaan karsimaan vielä pitkään. Covid19-rokote luo osaltaan pientä lohtua vallitsevaan tilanteeseen, toki rokotteen vaikutukset matkailuun ovat vielä pitkän matkan päässä.
Tehtävä 1.3.
Testaa osaamisesi: Testi 11.1.21 8/8 100%
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta: osaamistavoitteet
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
SSKKY:n Taideteollisuusalan perustutkinnon / Visualistilinjan opinnot sisältävät YTO-aineen "Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta"- osion: tämä tutkinnon osa on 2 opintopisteen arvoinen. Arviointi toukokuussa 2021.
Visualisti-opintojen tarkoitus kohdallani on ollut päivittää ja täydentää teoriaopiskelulla työelämässä vuosikymmenien aikana saavutettua käytännön osaamista oppisopimuksella. Tavoitteena kahden vuoden opiskelun jälkeen on jatkaa sekä nykyisen yrityksen jo tutuissa sekä uusissa työtehtävissä päivitetyn osaamisen avulla.
(Pakolliset osaamistavoitteet)
Opiskelija osaa
- toimia yrityksen tavoitteita edistäen
Kun tämä opintokokonaisuus arvioidaan osana ammatillisten perustutkintojen Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen tutkinnon osaa, osaamisen arviointi perustuu seuraaviin arvioinnin kohteisiin:
Tyydyttävä T1 taso opiskelija:
- tunnistaa yritystoiminnan merkitystä yhteiskunnassa
- kuvaa organisaation liiketoimintamallin osittain ohjatusti
- toimii taloudellisesti tunnistaen toimintansa merkityksen osana työyhteisöä
Hyvä H3 taso opiskelija:
- kuvaa yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa
- kuvaa organisaation liiketoimintamallin
- toimii tehtävissään taloudellisesti ja asiakaslähtöisesti tunnistaen toimintansa merkityksen osana työyhteisöä
Kiitettävä K5 taso opiskelija:
- kuvaa alansa yritystoiminnan merkitystä yhteiskunnassa ja ennakoi alan tulevia kehitysnäkymiä
- kuvaa organisaation liiketoimintamallin itsenäisesti
- toimii tehtävissään oma-aloitteisesti, taloudellisesti ja asiakaslähtöisesti tunnistaen työnsä vaikutukset organisaation tulokseen.
Opintojen aikana:
- kopioi oppimispäiväkirjaan tehtävänannot
- kirjaa/kuvaa/dokumentoi vastauksesi/tehtävien tekeminen ja osaamisen hankkiminen
- tee osaamista arvioiva itsearviointitesti ja dokumentoi testin tulos oppimispäiväkirjaan. Mieti samalla, miten olet mielestäsi oppinut asiat ja tulisiko sinun opiskella aihetta lisää.